חזרה

תזונה לסכרת

מהי התזונה הנכונה עבור חולי סכרת, בכדי למנוע את התדרדרות המחלה ולהגיע לערכי סוכר מאוזנים. מה צריך להכיל תפריט עבור חולי סכרת

בהגדרה סכרת סוג 2 היא מחלה המאופיינת באי סבילות לסוכר. הגוף אינו מצליח לאזן את רמות הסוכר וכתוצאה מכך רמות הסוכר בדם עולות וגורמות לנזק נרחב לכל חלקי הגוף.

המקור העיקרי לסוכר המגיע אל הדם הוא מהמזון אותו אנו אוכלים, וליתר דיוק מפחמימות.
חשוב להבין שפחמימות, מכל סוג, מתפרקות בגוף ליחדות הבסיס - שהן סוכר.

הרבה מאוד מהמזונות שלנו מכילים פחמימות. מהמוכרים ביותר: הלחם, הפסטה, האורז, תפוחי האדמה  וסוכר השולחן כמובן, אבל גם ממקורות ידועים פחות. מירב המזונות הצמחיים שאנו צורכים מכילים פחמימות. חלק מכילים יותר (גזר, גמבה, ארטישוק ירושלמי) ואחרים פחות (חסה, תרד, פטריות). קטניות ידועות כמקור טוב לחלבון צמחי, והן אכן מכילות יחסית הרבה חלבון, אבל חשוב לדעת שמירב הקטניות מכילות לפחות 50% פחמימות. פירות הם כמובן מקור נוסף ומשמעותי לפחמימות. לשם השוואה כוס מיץ תפוזים טבעי מכילה יותר מ- 4 כפיות סוכר שמקורן בסוכר הפירות (פרוקטוז), כוס חלב מכילה כ- 2.5 כפיות סוכר שמקורן בסוכר החלב (לקטוז) וכוס אורז לבן מבושל מכילה מעל 9 כפיות סוכר!

מזונות שכמעט ואינם מכילים פחמימות מגיעים בעיקר מן החי: בשר, ביצים, דגים ועופות.

המלצות התזונה הסטנדרטיות עבור חולי סכרת מציינות הפחתה של צריכת סוכרים פשוטים, כגון שתייה מתוקה, עוגות ועוגיות. זוהי כמובן המלצה חשובה, כיוון שאלו מזונות ריקים מבחינה תזונתית (לא מכילים ויטמינים, מינרלים החשובים לגוף) אשר גורמים לעלייה חדה בערכי הסוכר בדם.

לצד זאת, ניתן למצוא הנחיות אשר מדברות על צריכת דגנים מלאים, קטניות ומגוון פירות וירקות.

בהתחשב בעובדה שסכרת מאופיינת בכך שהגוף אינו מתמודד היטב עם פחמימות, ושמזונות אלו עשירים בפחמימות, ננסה להבין על מה מתבססות הנחיות אלו.

ההמלצות נשענות על העובדה שמזונות אלו עשירים בסיבים תזונתיים, אשר גורמים לעיכוב בספיגת הפחמימות אל הדם. מירב הפחמימות אומנם יספגו, אך בקצב מתון יותר ולא יביאו לעלייה חדה בערכי הסוכר.

אין ספק שתזונה כזאת, אשר מבוססת על מזונות טבעיים ומגוונים טובה לאין שעור מתזונה עשירה במזונות מעובדים ותעשייתיים. אומנם, כיוון שהגוף עדיין נאלץ להתמודד עם כמות ניכרת של פחמימות, נראה שלאורך זמן המחלה תמשיך להתפתח ונאלץ להיעזר במגוון תרופות שיעזרו להתמודד עם עומס הפחמימות שאנו צורכים. (למתכונים קטוגניים)

אז מה הפתרון?

להפנים שמדובר במחלה אשר דורשת מאיתנו לצמצם ככל הניתן בצריכת פחמימות.
הגוף שלנו לא זקוק בכלל לאספקה חיצונית של פחמימות, הן אינן חיוניות. את הכמות המדוייקת שהגוף צריך הוא מסוגל לייצר בעצמו (בתהליך שנקרא גלוקונאוגנזה).

תזונה שבה צריכת הפחמימות היא מינימלית, מאפיינת בדיוק את הדיאטה הקטוגנית. לדיאטה הקטוגנית יתרונות רבים, אך בראש ובראשונה היא המתאימה ביותר עבור חולי סכרת.
מטופלים רבים שלאורך שנים התקשו לאזן את ערכי הסוכר שלהם באמצעות דיאטות סטנדרטיות לסכרת, רואים ירידה משמעותית, עד כדי חזרה לערכי הנורמה, באמצעות התזונה. אצל מירב המטופלים יש ירידה בדרישה לתרופות, ובמקרים מסויימים עד כדי הפסקה מוחלטת בצורך בנטילת תרופות.

בין היתרונות המשמעותיים הנלווים לדיאטה ניתן למנות גם ירידה במשקל ושמירה על תחושת שובע. אלו בפני עצמם גורמים המועילים מאוד לטיפול במחלת הסכרת.

התזונה הקטוגנית אומנם דורשת הסתגלות והתאמה, אך כאשר מתרגלים, היא פשוטה ביותר לביצוע.

התזונה הקטוגנית שמה דגש על מזון מהחי לצד שומנים טובים. מוזמנים לקרוא בהרחבה על תפריט מומלץ לתזונה קטוגנית

במידה ואתם כבר מקבלים תרופות לסכרת, וזה כנראה המצב, מומלץ מאוד להתחיל את התזונה הקטוגנית בליווי

נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה- מרכז גלאנט לטיפול בסכרת

כתבות נוספות בבלוג

סוכרת LADA: סוכרת אוטואימונית במבוגרים (או סוכרת 1.5)

מרכז גלאנט
30.11.2024

שינוי הרגלי תזונה: 10 טיפים כדי ליצור מוטיבציה ולשמר אותה

מרכז גלאנט
30.11.2024
צור קשר - גלאנט שיטה ייחודית לטיפול בסוכרת 03-7208533