חזרה

טרום סכרת- כיצד מאבחנים ואיך ניתן למנוע את ההתדרדרות

טרום סכרת היא מצב בו רמות הסוכר חרגו מטווח הנורמה, אך עדיין אינן מוגדרות כסכרת. הסטטיסטיקה מראה שללא שינוי מהותי, הסיכוי לפתח סכרת הוא גבוה ביותר.

נראה איך ניתן למנוע את ההתדרדרות ואף לחזור לרמות סוכר תקינות.
והכי חשוב, נבין כיצד אפשר לזהות שמתחילה להתפתח בעיה, עוד בשלב מוקדם בהרבה.

רבים מאיתנו רואים את ערכי הסוכר בבדיקות הדם שלנו הולכים ומטפסים לאורך השנים.
מכיוון שהערכים עדיין מוגדרים תחת הטווח התקין, אנו נוטים להתעלם מכך ולפתור את עצמנו בטענה שעדיין הכל בסדר. האמת היא, שאם לא נעשה שינוי ונעצור את המגמה הערכים רק ימשיכו לטפס.

 

ערכים תקינים מוגדרים כרמות סוכר (גלוקוז) בצום, שנעות בין 70-100מ"ג/ ד"ל.

רמות סוכר אשר חורגות מערכים אלו, הן אחד הפרמטרים המצביעים על מצבהמוגדר "כטרום סכרת". מדובר על טווח בו רמות הסוכר חורגות מהנורמה (100-125 מ"ג/ד"ל - ערכי טרום סוכרת), אך עדיין לא ברמה המתאימה להגדרה של סכרת (מעל 125מ"ג/ד"ל).

בישראל חיים מעל חצי מיליון חולי סכרת, אך מספר האנשים החיים עם טרום סכרת, עוד גבוהים בהרבה.
הסיכוי של מי שסובל מטרום סכרת לפתח סכרת, תוך זמן קצר, הן גבוהות ביותר.

 

כפי שציינו, גם עבור מי שהערכים שלו עדיין נמצאים בטווח התקין, אך הםהולכים ומטפסים מבדיקה לבדיקה, צריכה להידלק נורה אדומה.

מדד אשר יכול לשפוך אור על המצב, ולהראות לנו אם אנחנו נמצאים בדרךלפתח טרום סכרת, הוא רמות הורמון האינסולין בדם.

כאשר אנחנו צורכים פחמימות, הגוף שלנו מפריש הורמון בשם אינסולין.תפקידו של האינסולין הוא לאזן את רמות הסוכר בדם. במצב תקין, רמות האינסולין בצום צריכות להיות נמוכות ביותר.  
כאשר רמות האינסולין גבוהות אפילו בצום, זה מצביע על מצב שנקרא "תנגודת לאינסולין" .
תנגודת לאינסולין מתפתחת כתוצאה מאורח חיים לא בריא, הכולל בין היתר צריכה גבוהה של פחמימות ומזון מעובד.
העלייה ברמות האינסולין מתרחשת עוד הרבה לפני שאנחנו רואים עלייה כלשהי ברמות הסוכר בדם. כלומר, כאשר רמות הסוכר שלכם מתחילות לטפס, זה סימן שכבר מזמן המערכת יצאה מאיזון!

בדיקה של רמות אינסולין ניתן לבצע בבדיקת דם סטנדרטית בקופת החולים, אך הן אינן מבוצעות באופן רוטיני. באמצעות ביצוע הבדיקה הפשוטה הזו, ניתן היה לזהות התפתחות של הבעיה בשלב מוקדם בהרבה.

בניגוד לסכרת, שמתבטאת במתן שתן תכוף, צמא מוגבר, עייפות ורעב, לטרום סכרת, לרוב, אין תסמינים ברורים. לכן, חשוב להיות במעקב אחר רמות הסוכר ולזהות יציאה מאיזון בשלב מוקדם ככל הניתן.


ערכי הסוכר לא יפסיקו לעלות מעצמם. בתזונה המערבית הגוף שלנו מוצף בפחמימות. אפילו אנשים שחושבים שהם ניזונים מתזונה בריאה לפי הנחיות הבריאות הקונבנציונליות, נוטים לצרוך כמות פחמימות שמובילה לעלייה מתמדת בערכי הסוכר בדם.

 

הפתרון הוא פשוט ביותר- צמצום בצריכת הפחמימות, אשר מובילה לירידה בערכי האינסולין והסוכר בגוף.
כאשר עושים את השינוי המתאים, ניתן לראות את הערכים חוזרים לחלוטין לרמת הנורמה,גם עבור מי שהערכים שלו כבר חצו את הרף המוגדר כסכרת.

 

כתבות נוספות בבלוג

סובלים מסוכרת? 8 סיבות לעבור לתזונה קטוגנית

ד״ר מריאלה גלאנט
30.11.2024

מעכבי SGLT-2 ודיאטה קטגונית

ד״ר מריאלה גלאנט
30.11.2024
צור קשר - גלאנט שיטה ייחודית לטיפול בסוכרת 03-7208533